top of page
  • Obrázek autorapokladykuchyně

Banánová bábovka (bez přidaného cukru)




Připravila jsem ji z ječné mouky, jen a pouze celozrnné, a lískooříškové mouky. Bábovka v sobě nemá ani gram přidaného cukru (pokud nepřidáte mléčnou čokoládu samozřejmě, ale i čokoládu můžete dát hořkou 90%).

Nicméně čokoláda není třeba přidávat, protože sladkost bábovky je dostatečná z přirozeně se vyskytujících cukrů v banánech. Co se týče oříšků, doporučuji právě lískové, jsou jemně nasládlé. Mléko můžete použít rostlinné nebo klasické a já začala používat do pečení hroznový olej pro jeho téměř neutrální chuť. Můžete ho nahradit slunečnicovým.

Protože jsem použila celozrnnou mouku a nedala tam žádný cukr, tak je bábovka trochu hutnější, to tak zkrátka je, když nedáte mouku hladkou. Ale je krásně měkkounká a i nadýchaná. Ne tolik jako klasická, ale je:)

Potěšilo mě, že si doma nevšimli, že je to odlehčená verze oproti klasickým bábovkám. Co je banánové, u nás doma zkrátka zmizí :)

Nijak ani nepostřehli, že tam je něco jinak, jako třeba, že tam není cukr xd


Recept

300 g rozmačkaného banánu (mně to vyšlo na 3 ks)

2 vejce

180 g celozrnné ječné mouky

120 g namletých lískových oříšků

2 ČL prášku do pečiva

200 g mléka (klasické nebo rostlinné)

4 PL hroznového oleje (lze použít slunečnicový)

1 PL vanilkového extraktu

Lze přidat 50 g nasekané čokolády


Postup

Banán rozmačkejte vidličkou a prošlehejte s vejci. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a najemno namletými lískovými oříšky.

Sypkou směs dejte k banánu s vejci a přidejte vše ostatní. Pokud přidáte čokoládu, tak tu až úplně nakonec a promíchejte už jen stěrkou.

Těsto nalijte do vymazané, vysypané formy a pečte na 175°C 45-55 minut.



9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Tiramisu dort

 
food blog

Untitled-Artwork (2).jpg
bottom of page