top of page
  • Obrázek autorapokladykuchyně

O čajích

Velmi záleží na přípravě, době louhování a hlavně výběru kvalitního čaje.


Genmaicha

[genmajčcha]

Největším favoritem, na kterého jsem narazila toto léto v Plzni je japonský rýžový čaj Genmaicha.

Je to vhodný čaj po obědě i na popíjení na večer. Má totiž nízký obsah kofeinu. Je to standartní čaj typu Sencha, který je obohacený praženou hnědou rýží (genmai). V překladu je to čaj s neleštěnou rýží.

Někdy se mu také říká „popcorn tea“, jelikož některá zrnka rýže při pražení praskají a připomínají popcorn. Tento čaj si původně připravovali chudí Japonci. Rýže totiž působila jako „výplň“, která snižovala cenu čaje.


Příprava tohoto čaje není nijak složitá, ale musíte ji dodržet, jinak nedostanete tu chuť, jakou byste měli.

Připravit můžete více nálevů, doporučené jsou 2 nálevy o stejném množství vody, kdy si čaj zachová svou chuť. Poté chuť jemně slábne, ale čaj je stále dobrý.


1 PL směsi čaje/400 ml filtrované vody (nebo kojenecké)/90°/ 2 minuty

/100°C/ 2min. 30sec

1 PL čajové směsi přelijete 400 ml filtrované vody o 100°C. Necháte louhovat 2 minuty.

Druhý nálev zalijete vodou o 100°C a necháte louhovat 2 minuty a 30 sec.


Druhý nálev se připravuje tak, že zalijete směs čaje, která vám zbyla z prvního nálevu.



Mléčný oloong






Mléčný čaj indický

Toto nádobí je moje oblíbené💞 Nejraději si do něj připravuji mléčný čaj indický, což je silný černý assámský čaj povařený v mléce a doslazený(já dávám med). mám moc ráda yogi čaj, což je směs koření mletého zázvoru, kardamomu, bílého pepře, anýzu a hřebíčku s čajem a vedle si dám mléko a med a přilévám do hrnečku.

Rozdíl v těchto dvou čajích je ten, že na mléčný čaj indický se směs povaří přímo v mléce a není v vůbec připravován s vodou, ale u yogi čaje se směs povaří klasicky ve vodě jako normální čaj a poté se přilévá mléko a přidává med(nebo cukr).


Yogi čaj

Směs koření mletého zázvoru, kardamomu, bílého pepře, anýzu a hřebíčku s čajem. Směs se povaří klasicky ve vodě jako normální čaj a poté se přilévá mléko a přidává med(nebo cukr). Mléko se může přilít už rovnou v hrnci, tam se čaj může i dosladit a hotový se přelít do konvičky a podávat se nebo se podává mléko i med/cukr vedle a každý si připravuje nápoj ve svém hrnečku:)





8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
 
food blog

Untitled-Artwork (2).jpg
bottom of page